Glasvezel voor buitengebied Gelderse Vallei Midden

Geplaatst op: 14 juli 2017

Het buitengebied van Gelderse Vallei Midden krijgt glasvezel! En dat is reden voor een feestje op het gemeentehuis van Barneveld. Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf van CIF bracht samen met wethouder Van den Hengel van de gemeente Barneveld, wethouder Willemien Vreugdenhil van de gemeente Ede, Jan Willem Viets en Theo Werkhoven namens de initiatiefnemers van Lunteren.net en Jan Wolleswinkel, voorzitter van de gebiedsraad van Coöperatie O-Gen een toast uit op het behaalde succes. Vandaag maakte CIF namelijk bekend dat 50,8% van de inwoners een glasvezelabonnement heeft afgesloten. Hiermee is voldaan aan de belangrijkste voorwaarde, minimale deelname van 50%, om een glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen. Goed nieuws dus voor de inwoners van het buitengebied van Ede, Barneveld, Renswoude en een gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Scherpenzeel.

 

Maandag werd het benodigde aantal aanmeldingen in Gelderse Vallei behaald. Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf: “Een geweldig resultaat dat de vraag naar een goede breedbandverbinding benadrukt. Het is heel spannend geweest of we de 50% zouden halen. Maar dankzij het burgerinitiatief Lunteren.net, Coöperatie O-Gen, de inzet van de gemeente Ede en Barneveld, lokale verkopers en ambassadeurs in het gebied is het gelukt. Want wat is er veel werk verzet, er is knetterhard gewerkt door iedereen. En met succes! Door het enthousiasme uit de regio komt er glasvezel.”

 

Glasvezel van cruciaal belang

Ook wethouders Gerard van den Hengel van de gemeente Barneveld en Willemiem Vreugdenhil van de gemeente Ede zijn enthousiast: “Glasvezel is cruciaal voor ons buitengebied. Bedrijven en inwoners kunnen tegenwoordig niet meer zonder snel internet. Als gemeente zijn we dan ook blij dat het buitengebied van onze gemeenten binnenkort beschikt over een snelle, veilige en betrouwbare internetverbinding. Wij zijn vooral trots op alle ambassadeurs, Stichting Lunteren.net en alle andere enthousiaste inwoners die zich de afgelopen weken hebben ingezet. Iedereen super bedankt die hieraan heeft bijgedragen!”

 

Eindelijk is het zo ver!

Stichting Lunteren.net zet zich al jaren in voor de komst van glasvezel en had afgelopen periode maar één doel voor ogen: minimaal 50% deelname behalen. Jan Willem Viets, voorzitter van Stichting Lunteren.net steekt zijn blijdschap niet onder stoelen of banken: “Eindelijk is het zover! Wat hebben we hier als stichting hard aan getrokken. We zijn al een hele tijd bezig om glasvezel in het buitengebied te krijgen. Dat de behoefte groot is, dat wisten we. Wij zijn blij en trots op onze ambassadeurs. Dankzij hen komt er glasvezel. We kijken nu vooral uit naar de aanleg van het glasvezelnetwerk. Het kan wat ons betreft niet snel genoeg gaan.”

 

Jan Wolleswinkel, is als voorzitter van de gebiedsraad van Gebiedscoöperatie O-gen blij met het goede nieuws voor de gemeenten Renswoude en een gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Veenendaal en Scherpenzeel. “Echt fantastisch dat we het gehaald hebben. En dat is voor een belangrijk deel te danken aan de inspanningen van de buurtambassadeurs die zich zeer intensief hebben ingezet. Dit resultaat levert een belangrijke bedrage aan het versterken van de vitaliteit van het buitengebied van onze regio.”

 

Alsnog aanmelden en aanleg

Inwoners die nu alsnog kiezen voor glasvezel betalen minimaal 995 euro, afhankelijk van de werkelijke aansluitkosten. CIF start na de vakantie met de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. De verwachting is dat eind 2018 iedereen die een abonnement heeft afgesloten, dan ook een glasvezelaansluiting heeft.