Informatie

Wie zijn wij?

Welk gebied?

Kaag en Braassem

Wie zijn wij?

Dit initiatief wordt uitgevoerd door DICO Breedband B.V. in samenwerking met een groep ambassadeurs en vrijwilligers in de buitengebieden van de verschillende plaatsen van Kaag en Braassem in samenwerking met de gemeente Kaag en Braassem.

DICO Breedband B.V. is opgericht door Sjouke van Dijk en Henk Jan Witteveen met de ambitie om bewoners en ondernemers in het buitengebied toegang te geven tot het supersnelle, betrouwbare én betaalbare glasvezelnetwerk. met volop expertise en ervaring in eigen huis als het gaat om de uitrol en aanleg van glasvezel in heel Nederland. Deze expertise en ervaring is op het gebied van techniek, organisatie, financiering, marketing en communicatie die nodig is om snel internet in het buitengebied mogelijk te maken.

Zo begeleidt DICO Breedband inmiddels vele gemeenten op het gebied van snel internet trajecten.

Welk gebied?

Ons initiatief richt zich op alle buitengebieden van Kaag en Braassem.

Wat hoort tot dat gebied: overal waar geen Ziggo aanwezig is, dat wil zeggen waar geen kabelaansluiting in het huis aanwezig is.

Wat hoort niet tot het buitengebied in onze definitie: daar waar Ziggo al een kabelaansluiting heeft in een woning of bedrijf.

Voor dit initiatief werken wij inmiddels met ambassadeurs voor de diverse gebieden maar wij kunnen altijd nieuwe ambassadeurs gebruiken. U kunt zich hier aanmelden.

ONZE AMBASSADEURS

 

Kaag en Braassem

Hoe zit het verloop van de realisatie van glasvezel er vanaf nu uit?

Wanneer hebben we snel internet ?

Hoe zit het verloop van de realisatie van glasvezel er vanaf nu uit?

Op dinsdag 21 november geeft DICO Snel Internet Buitengebied in samenwerking met de gemeentes Kaag en Braassem en Nieuwkoop de officiële aftrap voor de vraagbundelingscampagne voor glasvezel. Dat is hard nodig, want met glasvezel heeft u toegang tot razendsnel internet en superscherpe televisie. Zo maken we ook het buitengebied van Kaag en Braassem en Nieuwkoop klaar voor de digitale ontwikkelingen op het gebied van werken, wonen, studeren, veiligheid en zorg op afstand. Op deze manier zorgen we ervoor dat het buitengebied eindelijk eens voorloopt.

Voordat we beginnen met de aanleg van glasvezel, willen we eerst zeker weten dat meer dan de helft van de huishoudens mee wil doen. Vraagbundeling noemen we dat. Daarom vragen we iedereen die graag snel internet en scherpe televisie wil zich vóór 9 april 2018 aan te melden. Halen we tijdens de vraagbundelingsperiode minimaal 50%? Dan gaat de aanleg van glasvezel door. Wanneer het percentage op 9 april 2018 onder de 50% zit, zal er voorlopig niet worden begonnen met de aanleg van glasvezel. Dit willen wij natuurlijk met zijn allen voorkomen, daarom is het heel erg belangrijk om u zo snel mogelijk in te schrijven.

Hoe zit het initiatief er nu in de praktijk ongeveer uit in fases, inclusief de tijdsverdeling hiervan? Onder de infograpic vindt u een uitgebreidere uitleg van elke fase.

 • Fase 1 - Interessepeiling
 • In fase 1 wordt het initiatief ontwikkeld, de website gemaakt en bewoners gevraagd om ons te ondersteunen en gebied-specifieke campagnes op te zetten. Deze campagne die via alle media zal lopen heeft maar 1 doel: We moeten 60%van de bewoners motiveren om zich in te schrijven via deze website en andere buitengebied bewoners motiveren om zich ook in te schrijven.

 • Fase 2 - bepalen aanleggende partij + overeenkomst
 • In fase 2, die pas start nadat 60% van de bewoners zich heeft ingeschreven, wordt er gesproken met alle partijen die kunnen aanleggen en daarbij wordt de beste partij voor ons gebied gekozen.

 • Fase 3 - voorbereiding dienstaanbieders en aanleggende partij
 • In fase 3 gaat de glasvezel aanleggende partij alles regelen: ontwerp maken, vergunningen, aannemers, financiering, dienstenaanbieders en alle overige planbare zaken.

 • Fase 4 - Vraagbundeling
 • In fase 4 moet weer door ons als bewoners een mijlpaal gehaald worden. 50% van de bewoners van de buitengebieden moet zich inschrijven bij een dienstenaanbieder. Dit zal gepaard gaan met informatiesessies, waarbij de dienstaanbieders zich zullen presenteren op diverse locaties in onze gemeente en wij uitgebreide voorlichtingssessies gaan houden. Zodra we de grens van 50% inschrijving gepasseerd zijn, zal de aanleg starten.

 • Fase 5 - Deadline vraagbundeling (50% inschrijvingen) en besluit aanleg
 • Op 9 april 2018 eindigt de vraagbundelingscampagne. Is het percentage op deze datum gehaald? Dan gaat de aanleg van glasvezel definitief door! Is het percentage op deze datum niet gehaald? Dan gaat de aanleg van glasvezel definitief niet door en zullen er voorlopig ook geen andere plannen ontstaan om dit alsnog te realiseren. Het is dus een unieke en eenmalige kans om het buitengebied te voorzien van een betrouwbare internetverbinding via glasvezel. Als 70% van de bewoners zich inschrijft, dan krijgt iedereen €75 euro retour.

  • Bij een geslaagde vraagbundeling start de aanleg in april 2018. Voor het einde van 2018 is 90% van de aangemelde huishoudens op glasvezel aangesloten. Eind eerste kwartaal van 2019 is 100% van de aangemelde huishoudens op glasvezel aangesloten.

Wanneer hebben we snel internet ?

U kunt aan het schema zien wanneer we snel internet hebben.

Welke oorzaken kunnen de doorlooptijd beïnvloeden?

Allereerst wordt een deel van de doorlooptijd bepaald door hoe snel we bewoners en bedrijven mee kunnen krijgen om zich via de website in te schrijven vanaf 8 januari 2018 voor de abonnementen. Daarvoor wordt een nieuwe website gebouwd. Hoe sneller we de 50% norm halen hoe sneller we snel internet in het buitengebied hebben. Uiterlijk 9 april 2018 wordt moeten we deze 50% hebben gehaald. Als we het voor elkaar krijgen om dit eerder te realiseren, dan hebben we ook eerder zekerheid van aanleg. Halen we geen 50% dan zal er geen aanleg plaats gaan vinden.

De aanleg zal starten medio april 2018 en voor het eind van het jaar moet 90% van de bedrijven en huishoudens die een abonnement hebben genomen aangesloten zijn op het netwerk en de diensten geleverd krijgen. Het doel is om voor het einde van het eerste kwartaal van 2019 iedereen aangesloten te hebben.

Wat kan de aanlegsnelheid beïnvloeden?

Bij een strenge winter met veel vorst in de grond kan er niet worden gegraven totdat de vorst weg is en er weer gegraven kan worden.

Op bepaalde momenten in het jaar mag er ook niet bij of in de buurt van dijken gegraven worden.

Daar waar er over boerenland gegaan moet worden, kan het zijn dat er eerst geoogst is.

Normaal duurt het bij een gemeente ongeveer 8 weken voordat er een vergunning wordt afgegeven maar vergunningen van waterschap duren doorgaans langer en in of bij een spoordijk kan het zelfs tot 6 maanden duren voordat er een vergunning wordt verleend.

 

Wat betaalt u voor een aansluiting?

Wat krijgt u meer dan dat u nu heeft?

Wat betaalt u voor een aansluiting?

Er zijn 2 kostenposten die van belang zijn. Allereerst de project en campagne kosten.

Interessepeiling

1 – Bij inschrijving moet u een eenmalige incasso invullen via Slimpay voor een bedrag van € 75,00 als huishouden en € 161,00 als bedrijf inclusief BTW ter bekostiging van de campagnes en promoties en het begeleiden van de aanleg. Dit bedrag wordt alleen afgeschreven als er daadwerkelijk aangelegd gaat worden. Als we de grens van 50% inschrijvingen tijdens de vraagbundelingscampagne niet halen en er dus geen glasvezel aangelegd kan worden, dan zal er geen afschrijving plaats vinden.

Als de aanleggende partij aangeeft dat het doorgaat, krijgt u 2 weken voor de afschrijving een bericht dat de afschrijving plaats gaat vinden, inclusief een factuur. Deze afschrijving vindt plaats bij iedereen die zich hebben ingeschreven en waar daadwerkelijk glasvezel kan worden geleverd, ook als u achteraf besluit niet mee te doen.

Hier kunt u meer informatie over het hoe en waarom van de incasso vinden.

Wilt u geen incasso afgeven, dan kunt u een inschrijfformulier invullen. U betaalt dan achteraf € 5,00 extra aan administratiekosten. Na invullen kunt u het scannen en emailen of per post versturen naar de vermelde adressen. U kun dit formulier hier vinden.

De interessepeiling eindigt uiterlijk 7 januari 2018.

Als u uiteindelijk de dienst geleverd heeft gekregen gaat het volgende gelden.

Vraagbundeling

2 –  U betaalt de prijs van een normaal abonnement met TV, internet en telefonie zoals dat betaald wordt in de kernen, naar verwachting tussen de € 47 en € 53 per maand, afhankelijke van het pakket en de serviceprovider die u kiest. Daarnaast betaalt u een vastrecht, die €14,50 per maand zal bedragen. Dit vastrecht kan ook in een keer betaald worden, dan komt het neer op een bedrag van €1815,- eenmalig. U betaalt geen aansluitkosten als u tijdens de vraagbundelingscampagne een abonnement afneemt. Als u besluit niet mee te doen en zich later bedenkt, dan komen de aansluitkosten neer op bedragen van rond de €2500,-.

Website-design-Versie-6_07

Wat krijgt u meer dan dat u nu heeft?

Supersnel internet met zowel een supersnelle download- als uploadsnelheid. U kunt kiezen voor abonnementen die in de regel starten met 50 Mb/s down- en uploadsnelheid oplopend tot abonnementen tot 500 Mb/s down- en uploadsnelheid of hoger.

Interactieve televisie in HD, en straks 4K, programma’s opnemen in de cloud en andere moderne online-diensten zoals Netflix, Pathé Thuis en Videoland. Daarnaast komen steeds meer nieuwe diensten op de markt zoals virtual reality, nieuwe 3D-technieken maar ook ‘smart home’ diensten voor het beveiligen en automatiseren van je huis, bedrijf en je dieren zoals camera- bewaking met HD-kwaliteit.

 

Betaalt u dan meer?

Dat hangt erg af van uw huidige situatie maar in de regel gaat u niet veel meer betalen dan uw huidige abonnementen.

U betaalt weliswaar een vastrecht bovenop het standaard abonnementsgeld, zoals die bij de gangbare dienstaanbieders op de websites staan, maar omdat u nu meestal gescheiden abonnementen heeft voor TV (Digitenne, CanalDigitaal) en internet / telefonie (meestal langzaam DSL), is uw nieuwe situatie in het algemeen niet duurder. Zeker als u een alternatieve internetoplossing heeft geregeld voor woning of bedrijf, bijvoorbeeld met 4G of satelliet, zult u veel goedkoper uit zijn met glasvezel.

Het aanbod aan serviceproviders

Bij de vraagbundelingscampagne zal er een speciale website ingericht worden waar de verschillende providers en hun pakketten te zien zullen zijn. De serviceproviders die op de glasvezelkabel hun diensten zullen aanbieden zijn Solcon, Multifiber, CBizz en WeServe. U kunt de websites van deze providers bezoeken om uzelf alvast te oriënteren op de mogelijkheden.

44%
Waar staan wij met de vraagbundeling met Glasdraad Groene Hart

Waar staan wij met het initiatief?

Waar staan wij met het initiatief?

Het percentage geeft aan hoever we staan. Als we 50% of meer hebben gaat de aanleg definitief door.

Wat is snel internet?

Wat is snel internet?

Wij spreken hier van snel internet als je dezelfde snelheid kan halen als wat Ziggo biedt in de dorpskernen. Momenteel is dat tot 200 Megabit per seconde downloadsnelheid.

Maar wat heeft een modern huishouden of bedrijf eigenlijk nodig, hoe snel moet het internet zijn?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een modern gezin van 3 a 4 personen ongeveer 30 tot 50 Megabit per seconde nodig heeft voor al het internet gebruik (browsen, online gamen, YouTube en inclusief gewone TV via dezelfde verbinding). De verwachting is dat dit elk jaar ongeveer met 10 tot 15% zal toenemen. Daarmee is de verwachting dat een modern gezin in 2020 rond de 120 tot 160 Megabit per seconde nodig zal hebben.

Het internet dat wij voor ogen hebben in de buitengebieden zal toekomstvast glasvezel zijn. Technisch gesproken kan over glasvezel enorm veel data verkeer getransporteerd worden tot vele Gigabits per seconde. Op dit moment worden meestal internetabonnementen aangeboden met een snelheid van 50 Mbps download en upload tot 500 Mbps download en upload.

Het Europese beleid

De Europese Unie heeft de ambitie vastgelegd dat uiterlijk in 2020 iedereen in Europa toegang moet hebben tot breedband-internet. Dat internet zal een minimale snelheid moeten hebben van 30 Mbps en van de helft van de aansluitingen wordt verwacht dat deze 100 Mbps kan halen.  Op dit moment ligt er bij de Europese Commissie een voorstel met een ambitie om dit in 2025 naar 100 Mbps te brengen voor ieder huishouden. Klik hier voor meer informatie. Hoewel het grootste deel van Nederland al ruimschoots aan de doelstelling voldoet, benadrukt dit de situatie van de buitengebieden: met de aanleg van glasvezel doen we in ieder geval weer mee met de rest van Nederland en maken we onze omgeving weer leefbaar.

Bart Kempers - Leimuiden

"Snel & betrouwbaar internet is voor ons bedrijf een absolute noodzaak!”

Henny Schram - Leimuiden

“een modern gezin kan niet zonder snel internet”

Marleen Metzlar - Kaag

“We willen de boot niet missen op de Kaag!”

Marikke van Vliet - Rijpwetering

"De huidige snelheid is niet meer van deze tijd. Bijna alles om ons heen is gebaseerd op het gebruik van (snel) internet. Huiswerk maken, muziek luisteren, tv kijken, communicatie, beveiliging, etc, etc."

Ernst-Hans Walenkamp - Hoogmade

"Eén verbinding die ik gebruik om te bellen, te streamen, televisie te kijken en VPN op te zetten met werk. Nu zonder bandbreedte problemen."

Hage Boon - Leimuiden / Bilderdam

"Snel internet is " leven " voor ons bedrijf."

Rishi Garrod - Roelofsarendsveen

"Ik ben van plan om oud te worden in dit prachtige gebied, hiervoor heb ik ook een goede verbinding met de buiten wereld nodig of dat nu voor mijn werk, ontspanning of zorg is."

Astrid de Jager - Kaag

"Overal connected"

Jacinta Noort - Oude Wetering

"Voorbereid zijn op de toekomst."

Robert van der Boon - Bilderdam

"Met jonge kinderen heb je gewoon snel internet nodig, voor de sfeer in huis is het niet bevoordelijk om te moeten zeggen dat YouTube op 'pause' moet omdat papa even wat op internet moet doen."

John Tukker - Oude Wetering / Nieuwe Wetering / Roelofarendsveen

“Als systeembeheerder heb ik een stabiele en betrouwbare verbinding naar mijn klanten nodig.
Het is een vereiste voor mijn business.”

Anja Schriek - Leimuiden / Bilderdam

"In deze moderne tijd is snel internet een must. Bestanden worden groter, er hangt
steeds meer van af. Je boekhouding online kunnen voeren moet op zijn minst kunnen.
Bestellingen lopen steeds vaker via internet. In deze moderne tijd zal de druk op het net alleen maar toenemen."